Πιθανόν καρκινογόνες ουσίες πλασάρονται ως αντιοξειδωτικά στις σκυλοτροφές

Το διαβάσαμε και αυτό σε ετικέτες σκυλοτροφών (ξηρά τροφή) και δυστυχώς ουδείς πληροφορεί τους ιδιοκτήτες σκύλων για το έγκλημα εις βάρος της υγείας των φίλων μας. «Περιέχει επίσης τα αντιοξειδωτικά BHA-BHT» αναγράφεται σε συσκευασία σκυλοτροφής που ούτε λίγο ούτε πολύ κατατάσσει αυτά στην κατηγορία των συστατικών που λειτουργούν ευεργετικά σε έναν ζωντανό οργανισμό. Είναι όμως έτσι; Μήπως αυτά τα χημικά ξυπνούν τον καρκινο; Αν ειναι ευεργετικά τότε γιατί κάποιες χώρες τα εχουν απαγορεύσει; Τι λένε γι' αυτά μεγάλοι αμερικανικοί υγειονομικοί φορείς; 

dog cancer

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να δεσµεύουν και να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, µετατρέποντάς τες σε µη τοξικές άρα και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισµό… Ουσιαστικά προστατεύουν τις διπλές ημιδιαπερατές κυτταρικές µεµβράνες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, αλλά και εκείνες των μετάλλων, που πολλοί αγνοούν την ύπαρξη τους. 

Με αυτά τα δεδομένα δρουν καρδιοπροστατευτικά, ασκούν αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν τις πνευµατικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, προστατεύοντας τους νευροδιαβιβαστές απο την οξείδωση και βελτιώνοντας την εγκεφαλική µικροκυκλοφορία, διατηρούν το δέρµα ελαστικό και το προφυλάσσουν απο την πρόωρη γήρανση, περιορίζοντας τη διάσπαση του κολλαγόνου, προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, περιορίζοντας οιδήµατα, φλεγµονές και εκφυλιστικές αλλοιώσεις, βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αµφιβληστροειδούς χιτώνα των µατιών και ενισχύουν την όραση, δρουν αντιαλλεργικά σε µεγάλο φάσµα αλλεργιών, διαφυλάσσουν τα αποθέµατα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισµό και αποτρέπουν την καταστροφή τους (σε ορισµένες περιπτώσεις δε, ενισχύουν τη δράση τους).

dog cancer2

Το BHA, καθυστερεί το τάγγισμα των λιπών

Το σίγουρο είναι ότι η «έξυπνη» βιομηχανία τα έχει κατατάξει πράγματι σ’ αυτή την κατηγορία των χημικών προσθέτων. Αυτό βέβαια έγινε παρότι η δράση αυτών των ουσιών κατευθύνεται στο να συντηρήσεις τις τροφές και στην προκειμένη περίπτωση του λίπους. Κάτω από αυτά τα δεδομένα κανείς θα μπορούσε να πει ότι τελικά είναι θέμα επιλογής αν θα δίνεις χημικές ή φυσικές ουσίες στο σκύλο σου… Όμως η βουτυλοϋδροξυανισόλη περισσότερο γνωστή ως ΒΗΑ, είναι προβληματική και έχει κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις. Στην ίδια μοίρα και το BHT ή βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο. Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται σε ορισμένα τρόφιμα σκυλιών για να αποτρέψει τα λίπη και τα έλαια από πρόωρη καταστροφή. Αρα το ΒΗΤ παρατείνει τη διάρκεια ζωής των λιπών που εμπεριέχονται στα τρόφιμα. Πάντως το BHT έχει απαγορευθεί ως συντηρητικό στα τρόφιμα στις χώρες της Ιαπωνίας, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Αυστραλία.

dog cancer1

BHA είναι καρκινογόνο;

Συγκεκριμένα είναι ένας από τους παράγοντες που «ξυπνούν» τα καρκινικά κύτταρα… Το λέμε εμείς; Οχι βέβαια… Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, έχει αποφανθεί ότι η εύρεση του ΒΗΑ στη διατροφή παράγει ορισμένα είδη όγκων.
Αντίστοιχα το Γραφείο Περιβαλλοντικής Υγείας Αξιολόγηση επικινδυνότητας της κατάστασης της Καλιφόρνια κατατάσσει το ΒΗΑ στις χημικές ουσίες που είναι γνωστό στην Πολιτεία ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο ή αναπαραγωγική τοξικότητα".
Βέβαια από την άλλη οι κανονισμοί του FDA (U.S. Food and Drug Administration) εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση του ως συντηρητικό λίπους στα τρόφιμα, με την παραδοχή ότι είναι γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές σε χαμηλές δόσεις.
Και εδώ μπαίνουν τα ερωτήματα… Ποια είναι η χαμηλή δόση; Τι συμβαίνει στο σκύλο μας από τη χρόνια χρήση αυτού του συντηρητικού; Ποιες είναι οι συνέπειες όταν καταδικάζουμε το σκύλο μας, ακόμη και 2 φορές την ημέρα να το καταναλώνει;
Η απάντηση σε όλα αυτά θα μπορούσε να δοθεί από τη συμπαθή τάξη των κτηνιάτρων υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν ή ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συγκαλύψουν τα διατροφικά εγκλήματα εις βάρος της υγείας των σκύλων μας. Υπάρχουν τέτοιοι ευαισθητοποιημένοι κτηνίατροι; Προφανώς και η απάντηση είναι καταφατική. Εντοπίστε τους λοιπόν για να σας κατατοπίσουν… Μέχρι τότε μπορεί να ενημερώνεστε, πάντα έγκυρα και πάντα διασταυρωμένα από το Γραφείο Τύπου των BARFistas στο οποίο απασχολούνται μόνο μέλη της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Συντακτών (της Ενωσης δηλαδή των επαγγελματιών δημοσιογράφων της χώρας).

 

  • drydog food2

 

Στις συνταγές των BARFistas δεν θα βρείτε κανένα χημικό πρόσθετο αφού το μόνο αποδεκτό συντηρητικό είναι η κατάψυξη... Ουτε λόγος βέβαια για υδρογονωμένα λιπαρά, χρωστικές ουσίες και καρκινογόνα συντηρητικά.