Η δράση της βιταμίνης D στο σκύλο μας

vitamine-D5

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική βιταμίνη που δίνει υγεία στο σκύλο μας… Θέλουμε λοιπόν τα σκυλιά μας να έχουν ένα μυϊκό σύστημα που να σφύζει από υγεία, μία καρδιά που να αντέχει, ένα γερό σκελετικό σύστημα και δόντια καθαρά; Τότε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα τροφοδοτούμε με επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D. Ωστόσο αντίθετα με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δεν μπορούν να πάρουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D από τον ήλιο, και πρέπει να καταναλώνουν και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D.

vitamine-D4

Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ποσότητας του ασβεστίου στο αίμα, προστατεύει από μυϊκή αδυναμία, και προωθεί μια υγιή καρδιά. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. 

Ιδιότητες
Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη που φυλάσσεται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος και το ήπαρ. Αυτό βοηθά στην προώθηση της υγείας των οστών και των μυών και τον έλεγχο των νεύρων. Βοηθά επίσης να ρυθμίζει το ασβέστιο στους νεφρούς και να κρατήσει το επίπεδο του ασβεστίου σε όλο το σώμα του σκύλου σας σε ένα καλό επίπεδο.

vitamine-D3
Η πιο σημαντική ίσως ιδιότητα της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου.
Επίσης, η βιταμίνη D διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες.

vitamine-D

Βιταμίνη D και διατροφή

Η βιταμίνη D υπάρχει σε δύο μορφές - χοληκαλσιφερόλη (D3, εμφανίζεται σε ζώα) και εργοκαλσιφερόλη (D2, που βρίσκεται κυρίως στα φυτά). Τα σκυλια μας είναι σε θέση να αναπληρώσουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των αναγκών τους σε βιταμίνη D με την παραγωγή χοληκαλσιφερόλη στο δέρμα τους όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Αναλυτικότερα τα σκυλιά μπορούν να κάνουν αυτό, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική η έκθεση στον ήλιο για την παραγωγή της βιταμίνης όσο είναι στους ανθρώπους. Ετσι είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουν βιταμίνη D με τη διατροφή. Πάντως τόσο η D2 όσο και D3 γενικά θεωρούνται εξίσου ισχυρές για τα περισσότερα είδη, όμως η D3 είναι η πιο φυσική επιλογή για σαρκοφάγα ζώα όπως οι σκύλοι.

BARFistas και βιταμίνη D

vitamine-D1

Εμείς στους BARFistas θεωρούμε ότι η καλύτερη μέθοδος πρόσληψης βιταμίνης D είναι μέσω του φαγητού και όχι με χημικά πρόσθετα. Είναι δεδομένο ότι αν έχετε προετοιμάσει μια σωστά ισορροπημένη ακατέργαστη διατροφή δεν υφίσταται ανάγκη για να προσθέσετε συνθετικά συμπληρώματα.
Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι λίγα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D… Οι σκύλοι μας λοιπόν μπορούν να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη από το μοσχαρίσιο συκώτι (υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες στο super premium Μοσχάρι, στο Premium Κοτόπουλο-Μοσχάρι και βέβαια στο Mix Super Premium για τα μικρόσωμα σκυλιά), από κάποια φρούτα πλούσια σε βιταμίνες (όπως τα πορτοκάλια) και βέβαια από τον κρόκο αυγού. Μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης υπάρχουν και στα λιπαρά ψάρια (Σολωμός, Παγκάσιους, πέρκα κλπ).

 

 

Τα προτεινόμενα σιτηρέσια των BARFistas εγγυώνται ότι τα παιδιά σας θα λαμβανούν ακριβώς τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών μέσω τροφίμων χωρίς να προστίθενται χημικά σκευάσματα .