Θειαμίνη  «η ηθική βιταμίνη»  ένας κρυμμένος θησαυρός στο κόκκινο κρέας

Ουσιαστικά μιλάμε για το σύμπλεγμα βιταμινών Β και ειδικότερα για τη Β1. Η θειαμίνη παρέχεται απ το κόκκινο κρέας (κυρίως από το μοσχάρι και το χοιρινό) ενώ δεν υπάρχει (σε επαρκείς ποσότητες) στο κοτόπουλο. Πρόκειται για τη βιταμίνη που μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια.
thiamin1

Επιπρόσθετα μέσω αυτής παραμένουν οι μύες της καρδιάς υγιείς, έτσι ώστε αυτή να χτυπά τακτικά. Παράλληλα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός συστήματος εύρυθμης λειτουργίας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Όμως όλα αυτά δεν είναι τίποτε μπροστά στο γεγονός ότι προσφέρει υγιή ψυχική κατάσταση (για αυτό και αποκαλείται ηθική βιταμίνη).

Τι καταστρέφει τη θειαμίνη-Φανεροί και κρυφοί εχθροί

Ο φανερός εχθρός της είναι τα θειώδη άλατα… Πρόκειται για χημικά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις σκυλοκροκέτες (ώστε να μην παθαίνουν τίποτε ακόμη και μετά από πολύμηνη παραμονή στον ήλιο).
Ωστόσο ένα τεράστιο πρόβλημα είναι τα νερό… Πρόκειται για τον κρυφό εχθρό της θειαμίνης… Συγκεκριμένα η υπερβολική κατάποση νερού (όπως συμβαίνει στο σκύλο που δίνουμε κροκέτες ο οποίος πίνει νερό προκειμένου να μουλιάσει η ξηρά τροφή και να εισέλθει από τον οισοφάγο στο στομάχι) έχει σαν αποτέλεσμα να αποβάλλονται από τον οργανισμό πιο γρήγορα και συγκεκριμένου προτού απορροφηθούν οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (όπως η θειαμίνη).
thiamin2

Συνέπειες έλλειψης Β1

Αν λοιπόν ο σκύλος πάσχει από ελλιπή πρόσληψη θειαμίνης τότε εμφανίζει συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία των μυών, πόνος, αίσθημα τσιμπήματος, κατάθλιψη, πληγές έλκους και δυσκοιλιότητα. Βέβαια αυτά αφορούν τις ήπιες μορφές και όχι τις κλινικές και άρα πιο προχωρημένες περιπτώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανορεξία και εμετό.
Αν λοιπόν διαπιστώσετε κάποια από τα συμπτώματα στο σκύλο σας πριν αποταθείτε στον κτηνίατρο, αλλάξτε τη διατροφή του και δώστε του τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1 όπως κουνουπίδι, βρώμη, σολομό αλλά κυρίαρχα βοδινό κρέας. Όλα αυτά μπορούν να μη συμβούν με μια ισορροπημένη διατροφή που βέβαια μόνο μία φυσική διατροφή (BARF ή μαγειρευτό φαγητό) μπορεί να προσφέρει η οποία αφενός δεν καταστρέφει τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία και αφετέρου δεν ενεργοποιεί μηχανισμούς, όπως η εκτεταμένη και υπερβολική διούρηση.
thiamin3

 

Τα προτεινόμενα σιτηρέσια των BARFistas εγγυώνται ότι τα παιδιά σας θα λαμβανούν ακριβώς τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών μέσω τροφίμων χωρίς να προστίθενται χημικά σκευάσματα .