Το "χρώμα" προσφέρει μόνο πρόβλημα στην υγεία του σκύλου μας

Γεμίζουν χρώματα τις κροκέτες και κάνουν να μάτια μας να μαγνητίζονται... Τελικά προσπαθούν να μας κάνουν να αγοράσουμε το συγκεκριμένο προϊόν λόγω χρώματος… Όμως τι κρύβουν για την υγεία των σκύλων μας; Ο λόγος για τις χρωστικές ουσίες που πάμπολλες σκυλοτροφές περιέχουν…  Τελικά τι προξενούν στην υγεία των σκύλων μας;
xrostikes2

 

Στην ουσία πρόκειται για χημικά σκευάσματα που προστίθενται στις σκυλοκροκέτες προκειμένου να «τονωθεί» το χρώμα τους ή για να δώσουν την ψευδαίσθηση ότι εμπεριέχουν πολλά λαχανικά και φρούτα που «χρωματίζουν» τη διατροφή μας (άρα και αυτή των σκύλων μας αφού εμείς επιλέγουμε το τι θα βάλουμε στο πιάτο του). Έτσι προκαλούν δια της ίριδας την αίσθηση μας να τα επιλέξουμε…

Η φθηνή λύση της Χημείας

Παρότι η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να προσδώσει χρώμα με φυσικό τρόπο (πχ χυμό από παντζάρι ή τομάτα για πρόσθεση κόκκινου χρώματος) επιλέγει την κατά πολύ φθηνότερη λύση των τεχνητών ουσιών. Έτσι οι περισσότερες σκυλοτροφές που εμπεριέχουν τεχνητές χρωστικές προσφέρουν χημικά και βαφές στη διατροφή του σκύλου μας.

Τι προξενούν όμως στην υγεία του σκύλου μας; Πως το βλάπτουν; Οι BARFistas, πιστοί στο ραντεβού με την αξιόπιστη ενημέρωση σας, σας παραθέτουν τις συνέπειες στην υγεία και την ευζωϊα του σκύλου μας από τη μακροχρόνια κατανάλωση χρωστικών ουσιών. Καθίσταται καταρχάς προφανές ότι δεν έχουμε άμεση αντίδραση αφού αυτά τα χημικά σκευάσματα ουσιαστικά πριονίζουν την υγεία των σκύλων μας λίγο-λίγο, σιγά-σιγά αφού τα τοξικά χρώματα που εμπεριέχουν τελικά μπαίνουν στον οργανισμό του και τον καταστρέφουν…
xrostikes1

Οι συνέπειες των τοξικών χρωστικών ουσιών

Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών που περιέχουν ιδιαιτέρως τοξικά χρώματα, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες σοβαρές διαταραχές όπως:

-Καρκίνος. Υπάρχουν έρευνες που διεξήχθησαν κυρίως σε ποντίκια που δεικνύουν ότι πολλές από τις χρωστικές ουσίες συνδέονται με την ανάπτυξη καρκινωμάτων, ειδικά στον εγκέφαλο.  

-Υπερδραστηριότητα: Η χρωστική Red 40, έχει βρεθεί ότι προκαλεί υπερδραστηριότητα και ευερεθιστότητα. Ένα κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται είναι ο έντονος θυμός, οι νευρικές κινήσεις, η επιθετικότητα, η αδυναμία συγκέντρωσης και η νευρικότητα. Παρ’ όλο που οι προηγούμενες έρευνες δεν έδειξαν συσχετισμό ανάμεσα στις τεχνητές χρωστικές και στο Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, οι νεότερες μελέτες αναφέρουν ότι τα συνθετικά συντηρητικά και οι τεχνητές χρωστικές επιδεινώνουν τα παραπάνω συμπτώματα. Όλα αυτά έχουν βρεθεί ότι προκαλούνται σε ανθρώπους και δη σε παιδιά. Εύκολα συνάγεται πάντως ότι αφού η βιομηχανία τροφίμων δεν σέβεται τα παιδιά μας πως μπορεί να σεβαστεί τα σκυλιά μας;

-Παθήσεις των νεφρών: Η χρωστική Yellow 6 είναι μια από αυτές που χρησιμοποιούνται ευρέως και στις σκυλοτροφές. Εχει βρεθεί ότι συνδέεται με την εμφάνιση όγκων στα νεφρά και τα επινεφρίδια και ότι περιέχει μικρές ποσότητες πολλών καρκινογόνων ουσιών.

-Ανοσοποιητικό. Είναι εκεί που επιδρούν περισσότερο οι χρωστικές ουσίες. Ουσιαστικά έρχονται και υποδαυλίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το αδύναμο με αποτέλεσμα ο σκύλος μας να γίνεται ευάλωτος σε διάφορες ασθένειες, μολύνσεις και φλεγμονές.
xrostikes3

Πείτε όχι στις χρωστικές ουσίες

Τελικά τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε το σκύλο μας; Η λύση είναι μία… Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα πρόσθετα τροφίμων; Απέχουμε από όσες σκυλοτροφές εμπεριέχουν τέτοιες ουσίες είτε πρόκειται για χρωστικές είτε πρόκειται ακόμη και για συντηρητικά. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι πρόσθετες ουσίες φέρουν τον κωδικό αριθμό Ε, ωστόσο στα προϊόντα που εμπεριέχονται δεν αναγράφονται αναλυτικά τα συστατικά αυτά.

Η φυσική διατροφή σκύλου BARFεγγυάται ότι δεν υπάρχουν τέτοια χημικά σκευάσματα στις τροφές που καταναλώνει ο σκύλος μας. Οι συνταγές των BARFistas έχουν ως μόνο αποδεκτό μέσο συντήρησης της κατάψυξη, αφού θέλουμε τα σκυλιά μας να σφύζουν από υγεία.

Τα προτεινόμενα σιτηρέσια των BARFistas εγγυώνται ότι τα παιδιά σας θα λαμβανούν ακριβώς τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών μέσω τροφίμων χωρίς να προστίθενται χημικά σκευάσματα .