Πως μπορούμε να δίνουμε στο σκύλο μας αυγό χωρίς να καταστρέψουμε την υγεία του

 

Ονομάζεται αβιδίνη και υπάρχει εν αφθονία στο ωμό αυγό. Τι κάνει όμως η αβιδίνη; Πολύ απλά καταστρέφει τα αποθέματα βιοτίνης που είναι μια ουσία πολύ σημαντική για την υγεία του σκύλου μας…
eggs3

 

Η αβιδίνη είναι μία γλυκοπρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο ασπράδι του αυγού. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δίνουμε στο σκύλο μας τα τόσο θρεπτικά για τον οργανισμό του αυγά; Όχι βέβαια… Η λύση που προκρίνεται είναι τα βράσιμο του αυγού καθώς έχει αποδειχθεί ότι η αβιδίνη καταστρέφεται ολοσχερώς με τη θερμική επεξεργασία. Έτσι ο σκυλάκος μας μπορεί να απολαμβάνει την τόσο θρεπτική και κρατσανιστή γι’ αυτόν λιχουδιά. Πάντως για να μη δημιουργούμε πανικό θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η περιστασιακή χρήση ωμού αυγού δεν θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται.

 

Πως τρώει το αυγό ο σκύλος

 

Καταρχάς αυτό που προτείνεται είναι ο σκύλος μας να τρώει το βρασμένο αυγό, μαζί με το τσόφλι. Το κέλυφος του αυγού είναι μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης για τους φίλους μας. Ετσι αν προσθέσουμε αυγό στη διατροφή του βοηθάμε στην ανάπτυξη των μυών, την ανάπλαση των ιστών του δέρματος και το δυνάμωμα του τριχώματος. Προσοχή όμως όταν μιλάμε για θερμική επεξεργασία δεν εννοούμε τα τηγανητά αυγά που αμεσως λόγω του λαδιού ή του βουτύρου που χρησιμοποιούμε μετατρέπονται σε διατροφικές βόμβες άκρως επικίνδυνες για το πεπτικό του.
eggs1

 

Πόσα αυγά;

 

Ο μύθος ότι το αυγό και δη ο κρόκος ευθύνονται για υψηλές συγκεντρώσεις χοληστερίνης έχει καταρριφθεί προ πολλού. Ωστόσο υπάρχει μία υποσημείωση που αφορά τους υγιείς σκύλους. Ετσι αν ο σκύλος έχει κάποιο πρόβλημα, τότε αν του προσφέρουμε μία καθημερινή διατροφή πλούσια σε αυγά θα του δημιουργήσουμε πρόβλημα. Αλλωστε και στη φύση σπανίως εύρισκε αυγά για να διατραφεί (παρότι η κλεψιά από φωλιές πουλιών υπήρχε πάντοτε στην πραγματικότητα του ειδικά από την εξημέρωση του και έπειτα). Καλό λοιπόν θα ήταν προτού μπούμε στη διαδικασία καθημερινής διατροφής, με αυγά να έχουμε τη γνώμη του κτηνιάτρου μας (ενδεχομένως μετά από μία εξέταση αίματος). Πάντως σε υγιείς σκύλους και βέβαια ανάλογα το μέγεθος τους ακόμη και ένα αυγό την ημέρα (μιλάμε για σκύλους περίπου 30 κιλών και όχι μικρόσωμα σκυλιά που πρεπει να προσαρμόζεται ανάλογα η χορηγηση αυγού) μπορεί να είναι ευεργετικό για το τρίχωμα και τα μυοσκελετικό του σύστημα.
eggs2

 


Τα προτεινόμενα σιτηρέσια των BARFistas εγγυώνται ότι τα παιδιά σας θα λαμβανούν ακριβώς τις απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών μέσω τροφίμων χωρίς να προστίθενται χημικά σκευάσματα .