Η άρση μιας παρεξήγησης

Η έκπληξη ενός πελάτη που μας ήρθε και έδινε BARF  από άλλη εταιρεία και ο οποίος μας είπε ότι ανακάλυψε ότι έβαζε πολλές πέτσες και λίπος στη συνταγή του, ήταν απολύτως αυθεντική όταν του είπαμε: πολύ καλά έκανε… Εμάς όμως μας έδωσε αφορμή για να γράψουμε αυτό το άρθρο που αφορά στη συμβολή του λίπους στη διατροφή του σκύλου μας, ώστε να αρθούν οι παρεξηγήσεις σχετικά με το παρεξηγημένο λίπος… Καταρχάς θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος!
energy

 

Τα λίπη λοιπόν είναι το δεύτερο πιο σημαντικό μέρος της διατροφής του σκύλου σας, μετά την πρωτεΐνη. Στην άγρια φύση, σχεδόν τις μισές θερμίδες που καταναλώνουν τα άγρια σκυλιά προέρχονται από το λίπος.

Γιατί το σκυλί σας χρειάζεται λίπη

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα υπάρχουν μόνο τρεις πηγές ενέργειας ή θερμίδων για το σκυλί σας: πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες (προσοχή αναφερόμαστε στους ταχείας καύσης από τα φρούτα και τα λαχανικά και όχι τους παντελώς άχρηστους για το σκύλο βραδείας καύσης που είναι οι αμυλούχοι).

Η πρωτεΐνη παρέχει θερμίδες, αλλά και τα δομικά στοιχεία για σχεδόν κάθε δομή στο σώμα του σκύλου σας. Χτίζει τους μύες και τους μαλακούς ιστούς, ενισχύει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Συμβάλει  στην αναδόμηση των κυττάρων, αλλά και του αίματος, ενισχύει τους νευροδιαβιβαστές και τα ένζυμα που ελέγχουν σχεδόν κάθε δράσης στο σώμα του.

Από την άλλη το λίπος παρέχει επίσης ενέργεια  αλλά η λειτουργία του δεν σταματά απλώς στο να αποθηκεύεται από τον οργανισμό για να έχει ενέργεια ο σκύλος μας. Τα λιπίδια λειτουργούν ως χημικοί αγγελιοφόροι, σχηματίζουν τις μεμβράνες όλων των κυττάρων του σώματος, που βοηθούν το σώμα να απορροφήσει λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E και Κ) και  ελέγχουν τις ορμόνες ενώ παίζουν  τεράστιο ρόλο στις φλεγμονές και στην επούλωση τους. Για τους υδατάνθρακες (αποκλείουμε τους αμυλούχους καθώς απλώς επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου μας) μπορούμε να πούμε ότι παρέχουν μόνο ενέργεια και δεν  παίζουν άλλο ρόλο στο σώμα του.

Έτσι, να πάρει πρωτεΐνες και λίπη δεξιά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του σκύλου σας καθότι είναι τα δομικά στοιχεία για την καλή διατροφή. Όμως υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η ποσότητα του λίπους, αλλά και η ισορροπία αυτών των λιπών.
energy1

Γιατί θέλουμε ισορροπία στα πολυακόρεστα λίπη

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο σκύλος χρειάζεται τόσο κορεσμένα όσο και ακόρεστα λίπη στη διατροφή του. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ακόρεστα λίπη αφού είναι δύσκολο να πετύχουμε ισορροπία, ειδικά στο θέμα των πολυακόρεστων…

Τα πολυακόρεστα λίπη  υποδιαιρούνται  σε δύο κύριους τύπους: ωμέγα-6 και ωμέγα-3. Τα Ωμέγα-6 λίπη περιλαμβάνουν το λινελαϊκό οξύ και το αραχιδονικό οξύ. Ωμέγα-3 λιπαρά περιλαμβάνουν άλφα-λινολενικό οξύ, το εικοσαπενταενοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA).

Οι BARFistasεγγυώνται την απόλυτη ισορροπία σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα στη superpremiumσειρά των προϊόντων μας.